Din bostadsrättsförening har ansvar för brandlarm

Bostadsföreningen tryggad med brandlarmstest

​​​​​​​
Alla bostadsföreningar ett ansvar att se till att föreningens fastigheter har ett fungerande brandskydd. Det kan innebära brandvarnare i lägenheter, brandvarnare i allmänna utrymmen och i trapphus- och trappuppgångar, precis som brandsläckare och utrymningsvägar väl utplacerat i fastigheten. Idag finns det en rad olika lösningar där många leverantörer erbjuder helhetspaket med brandvarnare, detektorer och sprinklersystem uppkopplade mot en larmcentral. Det viktigaste är dock att allt alltid fungerar, och att systemet testas regelbundet. Med många års erfarenhet av installation av större larmsystem till företag samt stor erfarenhet av att bygga upp smarta funktioner i hem och optimering av elsystem hos företag kan vi även hjälpa bostadsrättsföreningar med kontroll och service av brandlarm. 

Vad behöver föreningen kontrollera när det kommer till brandlarm?

​​​​​​​
Alla brandvarnare, om sådana finns, ska kontrolleras precis som rökdetektorer. Det handlar också om att nödutgångsskyltar är välfungerande och att alla bostadsrättsinnehavare har en gällande utrymningsplan och vet hur den fungerar. Att skapa en övningsdag är en enkel idé för att sprida information som kan rädda liv om brandolyckan är framme. I samband med detta hjälper vi gärna till med service och test av alla funktioner inom brandlarmet. Vi utgår från Kumla, men hjälper idag kunder över hela Örebros län.  

Gör bostadsföreningen till en smart förening

​​​​​​​
Det finns idag en rad olika möjligheter att styra funktioner i fastigheter med hjälp av el och bluetooth. Med smart teknik kan man styra belysning så att lampor bara är tända när de behövs, eller se till att värmen automatiskt sänks i tvättstuga när ingen är där. Att använda alla möjligheter för att skapa en så effektiv energianvändning för att ska ett tryggt och säkert boende är inte så komplicerat som det låter. Tillsammans med oss kan föreningen få en helhetslösning som också omfattar kontroll av elanläggning, elbilsladdning, brandlarm och andra funktioner.

Tips gällande brandvarnare


Välj moderna brandvarnare. Joniserade brandvarnare mäter det elektriska motståndet i luften och ger utslag på både rök som syns och icke-synlig rök. De är bästa på att upptäcka bränder som startar uppflammande. Brandvarnare som kopplas mot ett hemlarm är idag ett allt vanligare alternativ – vi kan hjälpa till att testa och kontrollera funktionaliteten. Det gäller både sammankopplade brandvarnare som ligger på hemmets elnät och sammankopplade brandvarnare som kommunicerar trådlöst eller via kabel. Sammankopplade brandvarnare rekommenderas ofta vid hus med flera våningar eftersom larmet går samtidigt oavsett var i huset det brinner.
 
Läs mer om brandskydd! Brandskyddsföreningen

Prata med en Riktig Elektriker